Boekrecensies

Ook achter de schermen zitten we niet stil. FODMaP en SIBO zijn een boeiend thema en telkens er een boek over uit komt staan we paraat om hem te lezen. We hebben deze recensies reeds gepost op ons Instagram account maar we kregen veel vragen om het ook op onze website te plaatsen. Veel leesplezier!

Boek: De FODMaP-vriendelijke Keuken van Hemma Hatcher

De FODMAP-vriendelijke keuken

Dit boek is verschenen in 2017 in Europa en is een meerwaarde voor diegene die graag FODMaP vriendelijk kookt en bakt. Het boek omvat eerst het verhaal van Emma met een korte uiteenzetting van de FODMaPs, daarna is er een stuk over een nieuwe manier van koken en tenslotte veel recepten. De dieetlijst die hier terug te vinden is, is verouderd. Maar daarnaast heeft dit boek ook een grote meerwaarde, het hoofdstuk ‘mijn voorraadkast’. Verder staan er handige tips & tricks in het boek om FODMaP-arm koken makkelijker te maken. In het laatste deel komen er recepten aan bod die onderverdeeld zijn diverse categorieën van ontbijt tot zoete verleidingen en zalige dessert. De bijbehorende foto’s maken het plaatje compleet. Kortom, dit boek is een meerwaarde voor de goede huiskok die toch ook wat tijd kan vrijmaken om uitgebreide recepten te maken. Onze score: 8/10.

Boek: FODMAP-arm koken van Mee Paula en Maher Lorraine

Dit boek is een vertaalde versie van Gut Feeling. In de uitgebreide inleiding vind je de basics van het FODMaP dieet terug, een handige alternatievenlijst (bv. granen op basis van tarwe en gluten vervangen door boekweitvlokken), tips rond vezelopname, tips rond planning en boodschappen doen en kooktips om aan de slag te gaan. Vervolgens is er een uitgebreid hoofdstuk rond het FODMaP-dieet en spijsverteringsstoornissen. Dit hoofdstuk bevat informatie over de diagnose van prikkelbare darm, coeliakie en bespreekt de klachten zoals overtollig darmgas en opgeblazen buik. Tenslotte komen veel gestelde vragen aan bod zoals het FODMaP-dieet in combinatie met vermagering en bijkomen. Vanaf pagina 40 komen de recepten aan bod, die zijn ingedeeld in ontbijt/brunch, lunch, diner, bouillons/dressings/dips/spreads/bijgerechten/sauzen, desserts en snacks. Leuk aan dit boek is dat zowel snelle ideetjes gecombineerd worden met uitgebreide recepten. Voor elk wat wils en ideaal voor de simpele huiskok. De mooie foto’s bij de gerechten maken het boek volledig. Wat we ook erg goed vinden aan dit boek is dat in het begin deze nota staat: ‘Dit boek is bedoeld om je te helpen en kan best toegepast worden in samenwerking met een diëtist. We vinden dit boek echt een aanrader en geven daarom 9/10.

Boek : Het Low-FODMaP dieet met een voedingsplan voor 6 weken van Suzanne Perazzini

Deze maand hebben we het boek van Perazzini Suzanne voor jou gelezen. Het boek is uitgebracht in 2018 en bevat 100 recepten voor gezondere darmen en een platte buik. Deel 1 omvat 3 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk omvat een theoretische uiteenzetting over prikkelbare darm waaronder triggers, tips tijdens een aanval en de invloed van hormonen. Hoofdstuk 2 gaat over het ontstaan van het FODMaP-dieet, deze informatie is verouderd, de recentste studie die aangehaald wordt is uit 2011. In dit hoofdstuk wordt tenslotte de herintroductiefase kort aangehaald. De herintroductiefase wordt echter vaag omschreven: , bv. Testing van fructose: 90g verse of diepvriesmango en dan 180g mango. We vinden dit een te beperkte uiteenzetting die niet meer aanleunt bij de huidige wetenschappelijke informatie.. Het laatste hoofdstuk in dit deel noemt schema voor succes en omvat tips rond de tijd tussen maaltijden, uitgebalanceerde maaltijden, afvallen en aankomen, hoofdpijn, vleeswaren, brood, zalm en andere vette vis,.. Deze tips zijn kort opgesteld en lijken op algemeen voedingsadvies. Kortom deel 1 is voornamelijk een theoretische uiteenzetting, het kan dienen als basis maar met de kanttekening dat deze informatie reeds verouderd is. Het tweede deel omvat een specifiek FODMaP dieetprogramma en dit deel is ingedeeld in 6 weken.

  • Week één: de introductie – en eliminatiefase – leg de basis voor succes
  • Week twee: verlichting – je klachten verdwijnen
  • Week drie: zet door – bereid je voor op de tests
  • Week vier: de herintroductiefase – de terugkeer van voedingsmiddelen in je dieet
  • Week vijf: houd vol – identificeer triggervoedsel
  • Week zes: uitbreiding – creëer je eigen FODMaP-beperkte dieetprofiel

De weekmenu’s zijn een mengeling van zoete en hartige gerechten en geven ook een mogelijkheid om voldoende te variëren. Na elke weekmenu is er ook ruimte om te reflecteren en hierbij komt ook het slaappatroon aan bod. Af en toe staat er ook een praktijkvoorbeeld tussen. Opvallend is dat er ook veel lamsvlees gebruikt wordt. Niet alle gerechten zijn gekoppeld aan een foto maar als er foto’s zijn, dan zijn ze wel heel mooi. Onze score is 7/10.

Boek: The SIBO diet plan van Kristy Regan

Afbeeldingsresultaat voor sibo diet plan

We zijn nog steeds bezig met onze SIBO update, daarom hebben we deze maand ook een SIBO boek voor jou gelezen. SIBO is in Europa nog niet zo gekend We hebben gekozen voor ‘The SIBO diet Plan’ van Kristy Regan. Dit engelstalige boek is gepubliceerd in 2008 en omvat een theoretische uiteenzetting gekoppeld aan een 4-wekenplan met uitgeschreven recepten… De cover van het boek is veelbelovend met een mooie foto. Jammer genoeg zijn er bij de recepten geen foto’s te vinden.  Het boek is opgedeeld in 3 delen:

  • Deel 1: wat is SIBO? SIBO en voeding – afbouwschema voor de start van het SIBO dieet.
  • Deel 2: 4 weken voedingsplan
  • Deel 3: recepten ingedeeld in ontbijt, soepen en salades, groenten, aardappelen en graansoorten, ..

Op pagina 7 kan je een vragenlijst terugvinden om te bepalen of er sprake is van SIBO. Wanneer na het invullen van deze vragenlijst blijkt dat je meer dan 2x een JA hebt ingevuld, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist. Verder haalt de auteur nog enkele andere testen aan. Wij, als SIBO-dietisten, vinden het erg belangrijk dat SIBO eerst juist gediagnosticeerd wordt, alvorens dit dieet te starten. Dit boek beaamt onze visie.  Als we verder bladeren in het eerste deel komen we nog enkele interessante tips tegen, zoals bv. 10 tips om SIBO vriendelijk te koken. Deel 2 bevat het 4 weken voedingsplan.  De weekplanning heeft alvast een goede structuur, het start met een boodschappenlijst en heeft een duidelijke weekomschrijving. Jammer genoeg sluit het niet aan bij onze eetgewoontes en zijn veel ingrediënten hier niet te vinden.

Besluit: SIBO leeft en er zijn al een aantal boeken geschreven. Dit boek bevat een goede theoretische basis maar is in het Engels geschreven en heeft geen foto’s bij de recepten. Ook de weekmenu’s zijn niet aangepast aan onze eetgewoontes. Het dieet zomaar volgen via dit boek raden we niet aan. Onze score: 5/10.