Dikwijls krijgen we op consultatie de vraag: “ Hoe ga je met prikkelbare darm om op het werk? Ik zit op een kleine bureau en soms hoor je echt mijn darmen borrelen”. We hebben voor jou enkele tips om hiermee om te gaan.

Plan en structureer!

Een gestructureerd dagschema opstellen en naleven – inclusief werktijden en (eet)pauzes – is een goede manier om stress te beheersen. Door deze routine te volgen kun je je lichaam trainen en dit kan grotendeels controle geven over wanneer de prikkelbare darmsymptomen optreden. Als je weet dat je een lange vergadering op de planning hebt staan, plan deze dag ruim van tevoren in, kies voor FODMaP-vriendelijke voeding en zorg ervoor dat je het dichtstbijzijnde toilet kan vinden.

Vermijd triggerende voeding

Waarschijnlijk doe je dit al maar het is toch het vermelden waard. Gebruik onze dieetlijst, zeker tijdens de werkweek. Moet je met je collega’s uit eten? Informeer vooraf waar jullie gaan eten en probeer de menukaart op voorhand te bekijken. Gebruik ook onze ‘tips bij uiteten’.

Wees open naar je collega’s toe

Vertel je naaste collega(‘s) over je prikkelbare darm, probeer hier open over te zijn. Indien je dan toch dringend een vergadering moet verlaten, kan je rekenen op begrip.

Vraag flexibiliteit

Indien je baas ervoor openstaat kan je vragen om eventueel thuis te werken indien de klachten te erg zijn? Of vragen voor glijdende uren indien de prikkelbare darmklachten te hevig zijn in de ochtend?