Met deze blog bouwen we verder op onze eerste blog. Zoals jullie gelezen hebben, zijn er heel wat FODMaP-vrije smaakmakers te krijgen. Gelukkig ook maar! Maar laten we eerlijk zijn: er geeft niets meer smaak aan je eten dan knoflook en ui. Nu hoor ik je denken: knoflook en ui zijn FODMaP-rijk, toch? In knoflook en ui zitten fructanen. Fructanen lossen op in water, maar (bijna) niet in olie. Je kunt dus knoflookolie of ui-olie maken om extra smaak te geven aan gerechten. Vandaar hier het recept voor knoflookolie.

Ingrediënten

  • Olie die verhit kan worden: olijfolie, zonnebloemolie of koolzaadolie
  • Knoflookteentjes, gehalveerd

Bereiding

  • Verhit de olie in een (steel)pan. Let erop dat het niet gaat walmen, dan is de olie té heet!! Gebruik zoveel olie als nodig voor het betreffende gerecht (bijvoorbeeld om vlees in te bakken), of gebruik wat meer om de olie later te laten af te koelen. Afgekoelde knoflookolie kun je later nog gebruiken in gerechten of om knoflooksaus mee te maken.
  • Voeg, naar smaak, knoflookteentjes toe aan de olie. Normaal is 1 à 2 teentjes genoeg.
  • Fruit de knoflookteentjes zachtjes in de olie. Zorg wel dat ze niet (te) bruin worden: dan gaan de teentjes fructanen loslaten in de olie. Ze moeten nog een beetje licht/blank zijn.
  • Proef tussentijds even of de olie al sterk genoeg is van smaak.
  • Heeft de olie de gewenste smaak, haal dan de knoflookteentjes eruit. Die heb je niet meer nodig. Om zeker te zijn dat er geen stukjes meer in de olie zitten, zeef je deze best met een theezeefje.
  • Gebruik de olie vervolgens voor een warm of koud gerecht. De gemaakte olie wordt best, maximaal 1 week, in de koelkast bewaard.

Variant: Door de knoflook te vervangen door 1 ui (in grove stukken gesneden), maak je ui-olie.

BELANGRIJK! Maak nooit knoflookolie zonder deze eerst te verhitten. Er kan botulisme groeien als je rauwe knoflookteentjes in koude olie doet en luchtledig afsluit. Dit kan je ernstig ziek maken. Als je de olie en knoflook eerst verhit, is het gevaar geweken.