Eerder schreven we al een blog over knoflookolie en smaakmakers. Natuurlijk heb je veel meer in je keuken dan dat. Maar wat zijn, volgens ons, de 10 belangrijkste basisingrediënten in je keuken tijdens het laag FODMaP-dieet?

1. Knoflookolie

Heb je de knoflookolie al geprobeerd? Het geeft extra smaak aan je gerechten. Zeker met de zomer in de aantocht, denk hierbij aan BBQ-gerechten. (voor het recept: zie onze blog)

2. Zout en peper

Zonder zout en peper zijn gerechten meestal erg flauw. Ze zorgen ervoor dat een gerecht af smaakt. Zout is niet onbeperkt te gebruiken in een gezonde voeding. Teveel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Peper daarentegen kan je naar hartenlust toevoegen.

3. Smaakmakers zoals kruiden, sauzen en specerijen

In de blog van 12 juni 2016 over smaakmakers kan je meer informatie over dit onderwerp terugvinden. In deze blog staan onder andere recepten om zelf kruidenmixen te maken. Daarnaast geeft pesto ook erg veel smaak aan gerechten. Jammer genoeg is pesto rijk aan FODMaP’s. In ons online kookboek vind je een recept om zelf FODMaP-vrije pesto te maken.

4: Lente-ui of bosui

Het groene deel van een lente-ui of bosui is laag in FODMaP’s. Het geeft extra smaak en een kleurrijke finishing touch. Ook vervangt het deels de smaak van een FODMaP-rijke ajuin. Lente-ui kan je perfect toevoegen aan bv. een omelet.

5: Mosterd

Mosterd kan je gebruiken in een dressing, in de bereiding van gehakt om een gehaktbal mee te maken of bij een blokje kaas. Check altijd de ingrediëntenlijst en kijk uit voor FODMaP-rijke toevoegingen zoals ui, knoflook en fructose.

6: Lactosevrije melk en room

Lactosevrije melk en room kan je aan veel recepten toevoegen. Lactosevrije melk kan je toevoegen aan diverse ontbijtgerechten zoals havermoutpap, granola, of aangepaste pannenkoeken of bechamelsaus. Met lactosevrije room kun je sauzen op smaak brengen, maar ook desserten maken. Voor ideetjes kan je terecht in ons online kookboek.

7: Eieren

Een ei is van nature FODMaP-arm. Met een ei kan je veel kanten uit, denk maar aan een roerei, gebakken ei, een gekookt ei of een omelet.

8: Havermout

Havermout is beperkt tot max. 25 gram per dag in het laag FODMaP-dieet.. Je kan er veel kanten mee uit: bv. havermoutpap, havermoutkoekjes,…

9: Volkoren rijstmeel

Met rijstmeel kan je veel kanten uit. Volkoren rijstmeel bevat meer vezels, vitaminen en mineralen. Je kan het ook mengen met boekweitmeel en gebruiken voor een roux of bij het paneren. Deze mengeling leent zich ook uitstekend bij het bakken van taarten of koekjes.

10: Psyllium of xanthaangom

Psyllium of xanthaangom zijn goede en sterke bindmiddelen. Wanneer je glutenvrije granen gebruikt, missen baksels nog wel eens aan stevigheid en brokkelen ze af en toe zo uit elkaar. Met een klein beetje psyllium of xanthaangom bindt je het geheel aan elkaar. Denk hierbij aan het bakken van crackers, brood, cake en koekjes.