Ben jij klaar voor de volgende pizza party? Hieronder kan je een recept vinden voor een FODMaPvrije pizza. Smakelijk!

Pizzabodem

Het recept is voor 3 dunnen bodems en de tomatensaus. Laat voor de topping je fantasie de vrije loop.

 • 50 g gemalen havervlokken
 • 100 g rijstebloem
 • 50 g ketanmeel (meel van kleefrijst, verkrijgbaar bij islamitische winkels)
 • 1/2 el vlozaadvezels
 • 1 tl gist
 • 3/4 tl zout
 • 1 el suiker
 • 150 ml lauwwarm water
 • 1 el olijfolie
 • 1 eiwit

Tomatensaus

 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 rode paprika
 • 6 zongedroogde tomaten op olie
 • 1 el gedroogde basilicum en oregano
 • Snuifje chilipoeder

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven met pizzasteen voor op 230 °C (de pizzasteen zorgt voor een krokante bodem). Doe alle droge ingrediënten in een kom roer even door elkaar (om te voorkomen dat de vlozaadvezels gaan klonteren) en voeg vervolgens snel na elkaar de natte ingrediënten toe. Meng alles tot één geheel met het platte menghaak (liefst met de flexiklopper) of -als je een handmixer gebruikt) met de gardes. In beide gevallen niet met de gist- of deeghaken! Deze mengen de ingrediënten niet snel genoeg door elkaar waardoor het gaat klonteren.
 • Laat het deeg even staan terwijl je de saus maakt. Was de paprika, verwijder de zaden en snijd hem in kleinere stukken. Doe deze samen met de andere ingrediënten in een pan en pureer ze met een staafmixer. Verwarm de saus op laag vuur en laat hem even pruttelen (langer als je dikkere saus wilt of anders alleen voor het opwarmen).
 • Bestrooi het aanrecht met maïsmeel en maak het deeg m.b.v. een siliconen spatel los van de rand. Glutenvrij deeg kan wat plakkerig zijn, maar is toch best goed te hanteren als je het bestrooit met een beetje maïs- of rijstemeel. Verdeel het deeg in 2 of 3 stukken en rol ze één voor één uit. Keer hierbij het deeg telkens en bestrooi zo nodig met extra meel om het plakken tegen te gaan.
 • Bestrijk een vel aluminiumfolie ruim met olijfolie en leg voorzichtig de dunnen deegbodem erop. (Gebruik voor elke pizza een nieuw vel alu-folie, dan kun je in de baktijd van de ene pizza de andere maken.) Bestrijk met de saus en verdeel de topping erover. Denk aan plakken courgette en tomaat, paprikareepjes, ham óf tonijn óf chorizo en breek eventueel tot slot nog een ei erboven. Bestrooien met geraspte kaas en gedroogde oregano.
 • Leg de pizza m.b.v. een grote taartschep op de pizzasteen en bak hem in 6-8 minuten gaar. Haal hem voorzichtig met de taartschep uit de oven en serveer. Smakelijk!