Pepermuntolie wordt al jaren gebruikt om maagpijn te verzachten. De laatste tijd wordt het ook aanbevolen voor de behandeling van prikkelbare darm. Maar is dit wel wetenschappelijk correct en ondersteunt de wetenschap de werking van pepermuntolie in de behandeling van prikkelbare darm?

Pepermuntolie zou van nature uit een rustgevende werking hebben op de gladde spieren in de darm. Het zijn net deze spieren die zorgen voor de pijnlijke symptomen bij prikkelbare darm.

Maar wat zegt de wetenschap ? Er zijn verschillende studies uitgevoerd om de effectiviteit van pepermuntolie te beoordelen. Een meta-analyse gepubliceerd in 2014 is gebaseerd op negen dubbel-blindstudies en concludeerde dat het effect van pepermuntolie effectief was in vergelijking met een placebo. Maar ondanks deze veelbelovende bevindingen, hebben we opmerkingen hierbij:

  • de negen studies hadden een klein deelnemersaantallen (tussen 47 en 178)
  • de groep met de pepermuntolie hadden vooraf al meer bijwerking (brandend maagzuur,..) en sommige kauwden op het supplement i.p.v. in eens in te slikken.

Recent is er in 2019 een onderzoek bijgekomen met 200 patiënten waarvan de resultaten verschenen zijn in het hoog aangeschreven Gastroentorology, ook hier vermelden ze dat “pepermuntolie  wondermiddel is maar het heeft wel degelijk positieve effecten”.

Besluit : pepermuntolie blijkt een veilige en verdraagzame behandeling voor prikkelbare darm op korte termijn. Het kan tevens ondersteuning bieden tijdens de herintroductiefase om de symptomen terug snel onder controle te krijgen. Er zijn nog studies nodig om het effect op lange-termijn te bekijken. Veilige capsules kan je vinden bij de apotheker of in de betere online shop.

Bronnen:

  • Khanna, R.; MacDonald J.K.; Levesque, B.G. (2014). Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol, 48(6):505-12
  • Shams, R.; Oldfield, E.C.; Copare, J.;  Johnson, D,A (2015). Peppermint Oil: Clinical Uses in the Treatment of Gastrointestinal Disease. JSM Gastroenterol Hepatol, 3(1): 1035 (2015)
  • Weerts, Z.Z.M.M.;, Masclee, A.A.M.; Witteman, B.J.M; Clemens, C.H.M.; Winkens, B.; Brouwers, J.R.B.J.; Frijlink, J.W.M.; De Wit, N.J.; Essers, D.A.D.; Tack, J.; Snijkers, J.W.T.; Bours, A.M.H.; de Ruiters -van der Ploeg, A.S.; Jonkers, D.M.A.E.; Keszthelyi, D. (2019).Efficacy and Safety of Peppermint Oil in an Randomized Double – blind Trail of patients with Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology.