Pepermuntolie

Pepermuntolie wordt al jaren gebruikt om maagpijn te verzachten. De laatste tijd wordt het ook aanbevolen voor de behandeling van prikkelbare darm. Maar is dit wel wetenschappelijk correct en ondersteunt de wetenschap de werking van pepermuntolie in de behandeling van prikkelbare darm?

Er wordt verondersteld dat pepermuntolie van nature uit een rustgevende werking op de darm en dit voornamelijk op de gladde spieren. Het zijn net die spieren in de darm die de pijnlijke symptomen veroorzaken.

Maar wat zegt de wetenschap ? Er zijn verschillende studies uitgevoerd om de effectiviteit van pepermuntolie te beoordelen. Een meta-analyse gepubliceerd in 2014 is gebaseerd op negen dubbelblindstudies en concludeerde dat het effect van pepermuntolie effectief was in vergelijking met een placebo. Maar ondanks deze veelbelovende bevindingen, hebben we opmerkingen hierbij:

  • de negen studies hadden een klein deelnemersaantallen (tussen 47 en 178)
  • de groep met de pepermuntolie hadden vooraf al meer bijwerking (brandend maagzuur,..) en sommige kauwden op het supplement i.p.v. in eens in te slikken.

De manier waarop pepermuntolie wordt ingenomen, speelt een belangrijke rol. Alle studies gingen over de pepermuntolie in capsulevorm. Deze capsules worden enkel afgebroken bij de juiste pH-waarde. Deze pH-waarde is te vinden in de darmen waardoor de pepermuntolie direct kan inwerken op de gladde spieren van de darmen.

Naast buikpijn kan pepermuntolie ook een voordeel hebben voor mensen met functionele dyspepsie. Functionele dyspepsie is een chronische stoornis in het bewegingsmechanisme in het bovenste spijsverteringsstelsel. Het wordt gekenmerkt door: een brandend gevoel, druk in de keel, vroege verzadiging en misselijkheid. Bij deze mensen kan pepermunt werken als middel tegen misselijkheid en als spierontspanner van de maag.

Besluit : pepermuntolie blijkt een veilige en verdraagzame behandeling is voor IBS op korte termijn. Het kan tevens ondersteuning bieden tijdens de herintroductiefase om de symptomen terug snel onder controle te krijgen. Er zijn nog studies nodig om het effect op lange-termijn te bekijken. Veilige capsules kan je vinden bij de apotheker.

Bronnen:

  • Khanna, R, MacDonald, J.K, Levesque, B.G. (2014). Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol, 48(6):505-12
  • Shams, R, Oldfield, E.C, Copare, J, Johnson, D,A (2015). Peppermint Oil: Clinical Uses in the Treatment of Gastrointestinal Disease. JSM Gastroenterol Hepatol, 3(1): 1035 (2015)
Posted in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *