Na regen komt zonneschijn… En die zon is onderweg. Komend weekend wordt het weer zomers weer, dus tijd voor BBQ!  Maar hoe kan je FODMaP-vrij BBQ-en? Wij helpen je graag op weg!

Tijdens een BBQ wordt er vaak vanalles gegeten: brood, vlees, groenten en diverse sauzen. Een BBQ past ook binnen een laag FODMaP-dieet. In deze blog geven we je enkele tips om een BBQ FODMaP-vrij te maken.

Tips voor brood

 • Zorg voor glutenvrije afbakbroodjes die je kunt gebruiken als stokbrood
 • Grill eens 100% speltbrood op de BBQ
 • Vervang het brood door een gepofte aardappel op de BBQ of een rijstsalade met toegestane groenten

Tips voor vlees en vis:

Kies voor ongemarineerd en ongepaneerd vlees zoals bv. kipfilet, runderbiefstuk, rundsrosbief, entrecote, gevogelteworst (zonder paneermeel in) of rundstournedos. Vleessoorten zoals varkenshamburger, boomstammetjes, varkensworst, gemarineerd spek kan je best vermijden.
Lees altijd goed de verpakking. Staat er op je verpakking ‘specerijen’, dan kan er knoflook- of uipoeder in dat product zitten. Gelukkig kun je zelf snel heerlijke FODMaP-arme marinades maken. Voor wat inspiratie vind je hieronder een recept.

Wil je zelf een biefstukspies maken? Dit heb je nodig (per persoon): 100 gram biefstukstukjes, 1 eetlepel olijfolie, halve theelepel zeezout, halve theelepel paprikapoeder, 1 snuifje versgemalen zwarte peper en 2 bbq-spiesen(bij voorkeur metaal). Bereiding: meng de olijfolie met de kruiden in een kom en roer goed door. Voeg vervolgens de biefstukstukken toe aan de marinade en laat 10 minuten marineren. Spies de biefstukstukken aan de metalen spiesen en verwarm de barbecue tot ongeveer 175-230 °C. Leg de spiesen op het rooster en draai af en toe om. Bak ze ongeveer in 4 tot 6 minuten medium gaar. Smakelijk!

Qua vis kan je zowel voor magere als vette vis kiezen. En kies ook hier voor de niet gemarineerde en gepaneerde varianten. Je kan vis bereiden in papillot of mosselen in een stoomzakje. Kies hierbij voor de toegestane kruiden, zoals citroensap, dille, peper, zout, … en groenten.

Tips voor sauzen: 

Let tevens op met de sauzen die je gebruikt tijdens de BBQ en kijk ook hier de verpakking na. Veel kant- en klare barbecue sauzen zijn namelijk FODMaP-rijk. Kies voor een basic saus waarvan je weet dat het een  FODMaP-arme saus is, zoals ketchup, mayonaise, dressing, mosterd, pickles, een zelfgemaakte vinaigrette of yogonaise (met aangepaste lactosevrije yoghurt). Beperk de portie tot de toegestane hoeveelheden in het FODMaP-dieet. Dat is vaak één eetlepel. Daarnaast kun je ook je eigen kruidenmix maken of breng gerechten op smaak door het gebruik van knoflookolie. Wil je zelf een FODMaP vrije BBQ-saus maken?

Ingrediënten

 • 240 ml rode wijnazijn
 • 120 ml warm water
 • 3 el bruine suiker
 • 1 el Dijon mosterd
 • 1 el Worcestershire saus
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl zout
 • 1 tl cayennepeper
 • 2 tl maïszetmeel gemengd met 120 ml koud water

Bereiding

 1. Meng het maïszetmeel met 120 ml koud water en zet opzij.
 2. Meng in een sauspan het warme water met de bruine suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
 3. Breng het mengsel aan de kook op een gemiddeld vuur en kook voor 5 minuten.
 4. Voeg de andere ingrediënten toe en roer goed.
 5. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 5 minuten pruttelen op een laag vuurtje (zonder deksel).
 6. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen op kamertemperatuur.

Tips voor groenten

 • Zorg voor voldoende groenten, maar overschrijd de toegestane hoeveelheid niet.
 • Verwerk groenten in een salade
 • Bereid groenten eens op de barbecue: gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel, …

En wat dacht je van fruit op de BBQ? Lekker als dessert!! Kies eens voor ananas of banaan (in aluminiumfolie) op het rooster.